Obrim portes: la primavera és aquí!

Primavera!... ara és el moment d’obrir portes i
deixar anar allò que hem acumulat durant l’hivern

La natura ens indica el que ens convé anar fent. Només cal mirar un arbre i observar els pas de les estacions: a la tardor, l’energia va cap a les arrels, cap a dins per a protegir-se del fred de l’hivern, però quan arriba la primavera tot brota, tot floreix, l’energia ressorgeix, va cap a les fulles i esclata amb flors de tots colors.

Aquesta mateixa energia alegre i expansiva és la que experimentem dins nostre... els dia s’allarga i ens alegra la vida, sentim que la sang corre per les venes i ens enamorem de tot el que ens envolta. Però, ai las! aquesta alegria la tindrem sempre i quan el fetge no estigui sobrecarregat de greixos i sal, acumulats durant l’hivern. Ara és el moment de depurar-se, de sentir-se lleuger, d’obrir-se i florir...

És meravellós observar que la natura ens dóna el que necessitem:

- Moltes verdures, especialment les verdes, tonifiquen el fetge i la vesícula biliar: dent de lleó, ruca, ortiga, espigalls o brots de col, col verda, carxofa, porro, bròquil verd, escarola, cogombre, mongeta tendra, créixens, borrall, herbes aromàtiques fresques...
- N’hi ha d’altres que depuren: raves i naps amb les seves fulles ben verdes, api, xampinyons, endívies, fonoll, espàrrecs, remolatxa, tomàquet, germinats d'userda...
- Les verdures del mar (algues) son excel·lents purificadores, imprescindibles per perdre pes i depurar: agar-agar, wakame, arame, dulse, nori, kombu. Les algues de llac espirulina, chlorella, klamath, primordials per depurar, s’han de prendre en moderació després de consultar-ho a un especialista.
- El sabor àcid de qualitat (llimona, vinagre d’arròs o de sidra, concentrat de poma, àcid làctic), en quantitat moderada, tonifica el fetge, promou la secreció biliar i desintoxica.

Cuina depurativa

Depurar no significa passar gana ni fer dejunis extrems. Donat que la primavera és el moment natural per depurar i aprimar-se, només cal utilitzar una àmplia varietat d’ingredients saludables amb fibra i sense greixos saturats: cereals integrals, proteïnes vegetals, peix, algues, llavors torrades, oli premsat en fred, fruites... les verdures, però, haurien de ser el principal ingredient dels plats de primavera-estiu.

L’ideal son els plats lleugers, sense greixos saturats, cuinats amb ingredients que ajuden a dissoldre els greixos acumulats durant l’hivern. Per això, cal evitar o reduir el consum de farines al forn (pa, pastisseria, pizza) i els greixos saturats (carn, làctics, ous) que “enganxen” tot allò que volem depurar i ho fan més difícil. Convé reduir la sal i condiments salats (miso, shoyu) així com l’oli en cocció.

Com a substitut de la llet de vaca tenim les delicioses llets d’arròs i de civada. De bon matí, un liquat de pastanaga, api, poma i unes gotes de llimona. Altres begudes que ajuden a depurar son el tè verd, les infusions de dent de lleó, menta, anís, fonoll, camamilla, l’aigua d’ordi...

LA RECEPTA

Com fer l'aigua d'ordi (en castellà, cebada)

Ingredients: 2 cullerades d'ordi, 1 litre d'aigua bona i 1 pessic de sal marina.

Torrar l'ordi en una paella en sec fins que comenci a daurar-se, tot remenant constantment. Passar-lo a un caçó amb l'aigua i la sal. Fer arrencar el bull i bullir a foc lent 30-40 minuts. Colar i prendre calent o fred, afegint-hi 3 gotes de llimona per vas. S'hi pot afegir melassa d'arrròs, si es vol més dolç.